Wat is het beste ontbijt voor jou?

Terwijl je slaapt, is je lichaam voortdurend bezig met het onderhouden van je lichaamsfuncties, zoals je ademhaling. Jouw organen werken ook zonder pauze en jouw lichaamstemperatuur wordt op peil gehouden. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, verbrand je 's nachts energie en dus zijn je koolhydraatvoorraden 's morgens leeg. Op voorwaarde dat je geen kotelet met rijst en aardappelen hebt verorberd om 22 uur. Als uw avondeten bestond uit een lichte maaltijd, zoals een lekkere groentesoep, wat vis met groenten of een griesmeelpapje, en plaatsvond vóór 19u, zal je waarschijnlijk wakker worden met een aangenaam hongergevoel. Dat is een goed teken. Nu is het tijd om die honger te stillen met een voedzaam ontbijt. Maar wat betekent voedzaam? Het betekent voor iedereen iets anders. Wij maken hier onderscheid tussen twee soorten:
Het "koolhydraat-type" zal goed verzadigd zijn door een koolhydraatrijk ontbijt.

Voorbeelden koolhydraattype:
Muesli met (plantaardige) melk en fruit
Granola met (plantaardige) yoghurt en bessen
Brood met zelfgemaakte confituur
Pannenkoeken
Pap met fruit
Fruit of compote
Het "proteïne-type" heeft genoeg proteïne nodig voor een goede verzadiging:

Voorbeelden proteïne-type:
Eieren (gebakken, gepocheerd, roerei, omelet)
Magere ham (in combinatie met groenten en brood)
Eiwitrijke granen (quinoa, amaranth, haver)
Peulvruchten (linzenpasta, hummus)
Noten of notenpuree (als topping voor jouw porridge)
Hennepzaad, lijnzaad, chiazaad
Dus hoe kom je erachter welk ontbijttype je bent? Simpel: Bereid uw favoriete ontbijt - misschien al de avond tevoren (bv. Overnight Oats, als u 's ochtends niet veel tijd hebt). Ga aan de ontbijttafel zitten en geniet in alle rust van jouw maaltijd. Kijk dan hoe lang je ontbijt je vol houdt. Als je gemakkelijk 4-5 uur kunt doorgaan zonder honger te voelen, heb je je ideale ontbijt gevonden! Maar als je maag na 2 uur rommelt, vertelt je lichaam je dat het iets gemist heeft.
Stel dat je gewend bent om elke ochtend jouw porridge gekookt in (plantaardige) melk met stukjes appel te eten. De porridge smaakt heerlijk, maar na korte tijd begin je toch weer aan eten te denken en pak je een snack. Dit kan een teken zijn dat je het proteïne type bent. Maak je geen zorgen, je kunt nog steeds je verwarmende porridge eten. Probeer het echter te verrijken met eiwitbronnen en strooi er bijvoorbeeld 1 eetlepel hennepzaad, 1 eetlepel lijnzaad en een paar gehakte noten of 1 eetlepel notenpuree overheen. Je zult merken dat je door deze extra eiwitten langer verzadigd blijft en ook beschermd bent tegen mogelijke trek in de middag.
Frambozen-Porridge met kokos-yoghurt
Ingrediënten voor 2 porties

8 EL (eetlepels) havervlokken
250 ml amandelmelk (ongezoet)
150 g bevroren frambozen
1 EL lijnzaad
1 EL chiazaad
3 EL kokos-yoghurt (je kunt natuurlijk ook soja- of andere yoghurt gebruiken)
1 EL ahornsiroop of honing (optioneel)
een snuifje kaneel
Toppings: plakjes banaan, gepofte quinoa, cacao nibs, hennepzaad
Bereiding: Meng havermout, melk, frambozen en chiazaad in een kleine steelpan en verwarm het mengsel op middelhoog vuur. Laat de pap ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen en voeg zo nodig melk toe. Zodra de haver is opgezwollen en de pap lekker romig is, de pan van het vuur nemen en kort laten afkoelen. Roer nu de kokosyoghurt, lijnzaad en ahornsiroop of honing erdoor, evenals de kaneel, en top je pap zoals gewenst. Geniet ervan!