top of page

Probeer je al een tijdje je levensstijl te veranderen en...

  • ... voel je je ongemakkelijk in je vel?

  • ... vind je het moeilijk om uit je bed te komen?

  • ... ben je moe en futloos?

  • ... heb je last van hoofdpijn?

  • ... eet je "gezond", maar je valt niet af?

  • ... heb je constant zin in snoep of andere zoetigheden?

  • ... heb je geen tijd of zin om te koken?

  • ... heb je last van een opgeblazen buik?

Een kussen knuffelen

Voel je je aangesproken en wil je je leven veranderen, ga dan mee op reis in de wereld van integratieve voeding. Integratieve voeding? Weer een nieuw dieet? Nee helemaal niet. Integratieve voeding combineert de overtuigingen van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en de westerse voedingswetenschap en focust op een gerichte voeding aangepast aan jouw individuele type. Ik zou het je hier kort willen uitleggen:

Traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

TCM leert dat er voor ieder mens het juiste dieet bestaat en dat het nodig is uit te zoeken hoe de afzonderlijke voedingsmiddelen werken en hoe ze het beste gebruikt kunnen worden. In de TCM worden voedingsmiddelen ingedeeld naar hun verwantschap met de afzonderlijke elementen (hout, vuur, aarde, metaal, water) enerzijds, en hun thermisch effect op het lichaam anderzijds.  Als we onszelf goed voeden, levert het voedsel ons energie - ook wel levensenergie of "Qi" genoemd. Als de energie ongehinderd door ons lichaam stroomt, zijn we gezond, actief en in evenwicht. Als deze energie geblokkeerd is door stress, te veel suiker, te vet voedsel, geen beweging, leidt dit tot een onbalans tussen Yin (onze levenssappen, bloed) en Yang (onze levenskracht, dynamiek). Mogelijke gevolgen zijn chronische malaise, hoofdpijn, zwaarlijvigheid, suikerziekte, enz. Het doel van TCM is om het zelfgenezend vermogen van de mens door middel van voeding zodanig te ondersteunen dat er een constant evenwicht tussen Yin en Yang ontstaat.

​​

Westerse voedingswetenschap

De westerse voedingswetenschap houdt zich vooral bezig met het samenspel van koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Een heel spannend gebied, dat ons onder andere informatie geeft over hoeveel calorieën we van voedsel krijgen. Voor een uitgebalanceerd voedingspatroon is het belangrijk om te weten hoeveel van welke voedselgroep goed voor ons is en om ons lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. En geloof me, in de loop van de tijd zul je een goed idee krijgen van hoeveel eetlepels ontbijtgranen je bij het ontbijt een voldaan gevoel geven en hoe groot je stuk vis, vlees of tofu moet zijn. Zodat je de uren na je maaltijd niet direct aan eten hoeft te denken. Calorieën tellen of zelfs voedsel wegen - dat doen we niet :)

Groene bladeren

Wat kan je met integratieve voedinge bereiken?

- Kennismaking met uw lichaam en zijn behoeften

- Ontdekking van welke voedingsmiddelen uw lichaam versterken

- Een aangenaam vol gevoel na uw maaltijden

- Voldoende energie voor uw dagelijkse bezigheden

- Regelmatige spijsvertering

- Rustgevende slaap

- Tevredenheid en positieve gedachten

- Liefde voor je lichaam en voor jezelf

Vertrouw op je buikgevoel

Je kent dit gevoel waarschijnlijk wel als je jouw lepel of vork na het eten opbergt en je zich helemaal op jouw gemak, en voldaan voelt. Geen gemopper, geen opgeblazen buik, niet sprinten naar het toilet. Perfect, dat is de optimale staat. Je lichaam neemt het voedsel dat je eet goed op, zet het om en voorziet je direct van de voedingsstoffen. Ja! De komende 4-5 uur kan uw spijsverteringskanaal nu rustig werken, de laatste maaltijd verteren en zich voorbereiden op de volgende maaltijd.

Maar wat als jouw lichaam in opstand komt na het eten en je na korte tijd geplaagd wordt door hunkering naar voedsel? Wat als je je na het eten moe en zonder energie voelt en je direct in een diepe spijsverteringsslaap wilt gaan? Of duwt je eten je rechtstreeks naar de badkamer? Dan is dit een teken dat jouw lichaam niet het juiste voedsel verkrijgt en dat het te veel of te weinig wordt uitgedaagd. Er zijn veel oorzaken en er is geen eenduidige oplossing, omdat elke persoon en elk lichaam anders werkt.

 

Breng vreugde in je leven

Of je nu wil bijkomen, afslanken, ziekte wil vermijden of gewoon weer je levensvreugde en zelfliefde wilt vinden - elk doel is een goed doel! Met een paar trucjes en een beetje oefening en opmerkzaamheid kun je leren om je lichaamssignalen te herkennen en daarop te reageren met de juiste maatregelen. Je zult zien dat je met een gericht voedingspatroon veel kwaliteit en vreugde in jouw leven (terug) kunt brengen.

Ik zal je steunen en je laten zien hoe je je leven naar een nieuw niveau kunt tillen door een positieve houding en gezond - en vooral goed voor JOUW lichaam bruikbare voeding. Samen creëren we de weg naar jouw doel!

Celebrating Goal
bottom of page